snow

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΛΙΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΟΛΙΘΟΥ

"Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει."
Εμείς σε αντίθεση με την παραπάνω παροιμία, όχι μόνο κοσκινίσαμε και αλευρωθήκαμε αλλά ζυμώσαμε - πλάσαμε- ψήσαμε και φάγαμε...την ίδια μέρα...ψωμί.  Όλα αυτά στις 31 Οκτωβρίου στην εκπαιδευτική μας επίσκεψη στον Αρόλιθο όπου είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε την παρασκευή του ψωμιού με παραδοσιακό τρόπο.  
Ακόμα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε προβολή την διαδικασία του σπόρου από το χωράφι μέχρι το αλεύρι. Ύστερα κάναμε ταξίδι στο παρελθόν και βρεθήκαμε στο μουσείο γεωργικών εργαλείων όπου είδαμε καρέ - καρέ τον τρόπο που εκείνη την εποχή  καλλιεργούσαν και επεξεργάζονταν τα σιτηρά για να βγάλουν αλεύρι και να φτιάξουν πεντανόστιμα ψωμιά.
Όσο ο καιρός το επέτρεψε τα παιδιά σκάλισαν και φύτεψαν σπόρους για να βγει καινούριο σιτάρι. Έτσι βιωματικά κλείσαμε την ενότητα "Σπορά και κύκλος του ψωμιού" που δουλεύαμε αυτήν την περίοδο στο νηπιαγωγείο.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου